top of page
Sirkel-Redink-3.jpg
ANNONSE

Slik havner avfallet ditt på Michelin-restaurant

Sirkels gjenvinningsanlegg mottar glass- og metallemballasje fra hele Norge. 100 prosent av det utsorterte materialet sendes til gjenvinning og gjenoppstår som nye produkter.  

Vi har utøvet sirkulærøkonomi i praksis siden tidlig på 1990-tallet, sier administrerende direktør Morten Sundell i Sirkel Glass. 

 

Søppelmengden i verden ventes å øke med flere milliarder tonn årlig fram mot 2050, ifølge FNs miljøprogram. I en slik kontekst er det godt å vite at vi har et velfungerende retursystem for glass- og metallemballasje her til lands. 

 

I 2020 åpnet Sirkel et nytt anlegg på Øra i Fredrikstad. Der sørger de for gjenvinning av glass- og metallemballasje samlet inn fra hele Norge.  

 

Sirkel består av Sirkel Glass AS og Sirkel
Materialgjenvinning AS. Samlet ivaretar de to nonprofit-selskapene produsentansvaret for glassemballasje satt på markedet. Sirkels
samarbeidspartner, Norsk Metallgjenvinning, sikrer det samme for metallemballasje. 

 

Sentralt for valget av Fredrikstad, en sirkulær hovedstad i Norge, stod tomtemuligheter, samt nærhet til havn, norske kunder og nedstrøms logistikkløsninger. Vi er godt fornøyde med samarbeidet med andre sirkulære aktører i området, forteller Sundell. 

 

Administrerende direktør, Per Annar Lilleng, i Sirkel Materialgjenvinning har følgende oppfordring: – Det er ikke lenger noen som spør om sirkulærøkonomi er viktig. Skal du tiltrekke deg talenter og kompetanse, må du henge med i omstillingen. Etabler deg gjerne på den sirkulære klyngen Øra for inspirasjon. 

«Resirkulert glassemballasje er en fantastisk råvare. Det overrasker meg at ikke flere benytter seg av det.»
Sirkel-2-PerToreMolvaer-2.jpg
Glassblåser Heidi Skofsrud i Studio Sirkel. Foto: Per Tore Molvær 

104.740 tonn 

I 2023 mottok Sirkel 104.740 tonn glass- og metallemballasje. 100 prosent av det utsorterte materialet ble sendt til gjenvinning og gjenoppsto som nye produkter. Bare glassemballasjen mottatt i 2023 sørget for en besparelse på hele 58.833 tonn CO2. 

 

Glass og metall er unike råvarer, da de kan gjenoppstå til noe nytt i et uendelig kretsløp. Norsk Metallgjenvinning sørger for at metallemballasjen blir til nye produkter i metall. Sirkel sørger for at glasset blir til ny glassemballasje og bygningsmaterialet Glasopor.  

 

– Faktisk kan glassemballasje på dagens marked inneholde glass fra mange år tilbake. Vi snakker om årgangsglass, forklarer Sundell entusiastisk. 

 

Eneste i Norge 

– Resirkulert glassemballasje er en fantastisk råvare. Det overrasker meg at ikke flere benytter seg av det, sier glassblåser, Heidi Skofsrud, i Studio Sirkel. 

 

For å vise nordmenn verdien av kildesortering etablerte Sirkel Glass glassverkstedet Studio Sirkel i 2022. Dette er Norges eneste glassverksted som benytter hundre prosent resirkulert glass i produksjonen.  

 

Det sjarmerende verkstedet er lokalisert i Vaterland, like ved Gamlebyen i Fredrikstad. Her blåses nordmenns tomme syltetøy- og tacosausglass om til vakre produkter. Flere har endt opp som fast inventar på bordene til Michelin-restauranter i inn- og utland. 

 

Vi opplever stor interesse. Det er jo noe veldig flott med at det mange så på som søppel i går, kan servere de råeste retter på en fin restaurant i morgen, avslutter Skofsrud og smiler.

Sirkel-logo.png
Administrerende direktør Morten Sundell i Sirkel Glass. Foto: Redink
bottom of page