top of page
Scandekk-Raspemaskin.jpg
ANNONSE

Får hjulene
til å rulle lenger

Hos Scandekk på Øra får gamle buss- og lastebildekk både to og tre nye liv. 

Har du hørt om regummiering av bildekk? Synes du det høres ut som et nymotens fenomen? Da må du tro om igjen. Hos Scandekk i Habornveien
har de drevet med dette i tre generasjoner. Det som har forandret seg mest, er grunnene til å regummiere dekk.

 

– Min framsynte bestefar importerte regummieringsmaskiner tidlig på 30-tallet, og i prinsippet er det det samme vi driver med i dag. Men den gangen handlet det mest om økonomi. I senere år har miljøperspektivet blitt viktigere, forteller Erik Bodahl-Johansen, daglig leder i Scandekk.

 

Prinsippet er enkelt: Man tar et gammelt, slitt dekk og legger på en ny slitesone. For selv om gummien blir utslitt av lang tids bruk, er dekkstammene lagd for å vare lenge. Slik kan man gi et dekk opptil tre nye liv, og på den måten utsette og minskesøppelproblemet. Dette er en viktig del av lastebil- og bussdekkbransjen i dag, med tanke på både bærekraft og økonomi, og alle seriøse produsenter av nye dekk lager dem for at de skal kunne regummieres, forklarer Bodahl-Johansen. De billigste alternativene fra Østen er han ikke fullt så begeistret for.

 

– De rimeligste asiatiske dekkene er ikke lagd for å kunne få nytt liv. Det var også asiatiske billigdekk som punkterte markedet for regummiering av personbildekk, sier daglig leder i Scandekk.

«… ved regummiering er utslippene 60 prosent lavere enn ved produksjonen av nydekk.»

For miljøet, lommeboka og kjørekomforten

Tidligere drev bedriften nemlig også med regummiering av personbildekk. Men takket være de billige dekkene som oversvømte markedet utover 90-tallet, ble det ikke lenger lønnsomt å fornye dekkene. I dag er det bussbransjen som er den flinkeste i regummieringsklassen, mens lastebilbransjen er en god nummer to. – Busselskapene er veldig bevisste og flinke. Regummiering er en del av det økonomiske perspektivet for dem, og et viktig element for dem for å vinne anbud. Lastebilselskapene ligger lenger etter og kjøper mer nytt, så der er det mer å jobbe med, mener Bodahl-Johansen.

 

Regummiering står sterkt i store deler av verden, dette er et etablert produkt som verdensmarkedet er godt kjent med. I norsk målestokk er Scandekk en stor aktør, som har busselskaper, lastebilselskaper og dekkprodusenter over hele landet som sine kunder. Bodahl-Johansen ser ingen grunner til at ikke flere bedrifter skal handle regummierte dekk.

 

– For det første unngår du store CO2-utslipp.Ved regummiering er utslippene 60 prosent lavere enn ved produksjonen av nydekk. Det er også svært ressursbesparende: Regummiering kan ta vare på 40 kg gummi per dekk, og det går med cirka 70 liter mindre olje per dekk gjennom hele prosessen. Et annet argument er at regummierte dekk ofte er bedre tilpasset våre forhold i nord. Nydekk skal gjøre hele Europa til lags, mens våre regummierte dekk er skreddersydd for våre veier og klimatiske forhold, forteller han.

 

Hvilke mål har dere videre?

– Målet vårt er at andelen av regummierte dekk i Norge skal øke! At bransjen skal bli enda bedre på dette. Vi vil gjøre folk bevisste på hvor stor miljøpåvirkning det har å kunne gjenbruke, det er viktigere enn mange er klar over. Regummieringsprosenten burde vært mye høyere, særlig i lastebilbransjen. Og så har vi veldig lyst til å prøve oss på personbilmarkedet også, for å teste om det er mulig. Vi har kunnskapen til å ta dette videre til personbildekk, men miljøbevisstheten må drive denne prosessen framover, slår Erik Bodahl-Johansen fast.

Scandekk-svart_4x-1024x326.png
  • Familiebedrift beliggende på Øra i Fredrikstad, etablert i 1922.

  • Driver med regummiering av dekk til busser og lastebiler.

  • Regummierer mellom 25 000 og 30 000 dekk i løpet av et år.

  • Bedriften har 25 ansatte.

bottom of page