top of page

Fredrikstad – Norges sirkulærhovedstad

Som næringssjef i Fredrikstad kommune er Kari Halvorsrud en sentral aktør i arbeidet for et grønnere næringsliv. – Her i byen har industriell  symbiose og sirkulærøkonomi vokst frem organisk gjennom 30 år, og det er vi stolte av, sier hun.

Jeg tror kjernen i vår suksess er måten industrien her har samarbeidet på, spesielt på Øra industriområde. Bedrifter deler ressurser og avfall på en måte som skaper gjensidige fordeler, både når det gjelder råvarer og energi. Dette samarbeidet har vært fundamentalt for å bygge opp under vårt rykte som en sirkulærøkonomisk hovedstad, og er nok det enkeltmiljøet som gjør oss fortjent til tittelen, sier Halvorsrud.

 

Men andre faktorer spiller også inn, mener næringssjefen. – Vi har et av de hurtigst voksende ingeniørmiljøene i landet, med både rådgivende ingeniører og tech-ingeniører som driver digitalisering og grønn omstilling. Dette er bedrifter og kompetansemiljøer som spiller en nøkkelrolle i utviklingen. Dessuten har vi forskningsinstituttet Norsus, som er ledende innenfor sirkulær økonomi. Den nasjonale klyngen «Norsk senter for sirkulærøkonomi» ble startet og drives fra Fredrikstad, og vi har en høyskole som bidrar til både forskningen som gjøres og utdanningen på dette feltet. Fredrikstad har en komplett klynge der industriell kompetanse og lange tradisjoner er kombinert med sterke kunnskapsmiljøer, påpeker hun, og trekker samtidig frem det kommunale avfallshåndteringsselskapet Frevar som en viktig aktør. 

 

– Frevar har vært en avgjørende aktør på Øra. De har en betydelig rolle i å håndtere avfall og sikre resirkulering, og dermed støtte opp om den sirkulære økonomien. I tillegg har vi Borg Havn, som også bidrar med viktige ressurser og logistikkløsninger. Dette er helt fundamentalt viktig for bedriftene i hele Nedre Glomma-regionen, påpeker hun. 

 

Kommunen på sin side inntar en aktiv rolle for å legge til rette fot utviklingen. – Vi har ikke så mye ledig areal på Øra, men vi er selektive og sørger for at nye bedrifter passer inn i symbiosen. Viken Park vil også, dersom reguleringsplanen godkjennes politisk, bli en av Nordens grønneste industriparker. Her vil bedrifter lokalisere seg basert på deres avfallsproduksjon og ressursbehov, noe som vil bygge symbiosen fra bunnen av, sier Halvorsrud. 

«Selv om vi er stolte av det vi har oppnådd, skal Fredrikstad bli enda grønnere og mer bærekraftig i fremtiden!»

– I tillegg arbeider vi med å legge til rette for bedriftsklynger og fagfora. Eksempler på dette er Gjennvinning Østfold og Borg plastnett. Fredrikstad har et bredt næringsliv, og målet for kommunen er å bidra til bærekraft og sirkulær tenkning i alle bransjer, understreker hun. Et eksempel på dette er kommunens samarbeid med Visit Fredrikstad og Hvaler for å gjennomføre Innovasjon Norges sertifisering «Merke for bærekraftig reisemål» 

 

Næringssjefen kan fortelle om økende interesse for etablering i Fredrikstad. Det å passe inn i symbiosen er et viktig kriterium, forteller hun. 

 

– Det er stor pågang av bedrifter som vil etablere seg her. Selv om vi har begrenset plass, prøver vi å tilrettelegge for at nye aktører kan passe inn i vår eksisterende symbiose. Samtidig er vi bevisste på at innbyggervekst også innebærer større behov for kommunale tjenester. Dette tar vi høyde for med flere større utbyggingsprosjekter, som inkluderer barnehager og skoler for å støtte opp om veksten, forteller Halvorsrud.

 

Hva er visjonen for fremtiden? – Visjonen vår er todelt. For det første vil vi bli bedre på å kommunisere alt det gode arbeidet som allerede gjøres i vår kommune, både til innbyggerne og omverdenen. For det andre vil vi fortsette å styrke og utvide den industrielle symbiosen, samtidig som vi bredder ut bærekraftsperspektivet til flere bransjer. Selv om vi er stolte av det vi har oppnådd, skal Fredrikstad bli enda grønnere og mer bærekraftig i fremtiden!  

bottom of page