NORSUS Norsk institutt for bærekraftsforskning gjør Fredrikstad – og verden generelt – mer bærekraftig gjennom forskning bygget på livsløp- og verdikjedetenkning. Sirkulærøkonomi står sentralt.
NORSUS utvikler kunnskap for en bærekraftig utvikling i samfunnet. Sammen med bedrifter og offentlige aktører kartlegger instituttets forskere miljøbelastninger og andre bærekraftsfaktorer og regner på de beste løsningene. Forskere fra 15 land har funnet veien til forskningsinstituttet, som er basert i Fredrikstad, for å bidra til dette.
– Vi har jobbet med sirkulærøkonomi i 35 år og begynte arbeidet lenge før begrepet ble allemannseie, forteller administrerende direktør Ellen-Marie Forsberg. Hun legger til: – Instituttet består av engasjerte forskere som ivrer for bedre bruk av ressurser, fra produktnivå til et overordnet samfunnsnivå.
Livsløpsvurderinger
NORSUS’ kjernemetode for å forske på miljø- og ressurseffektivitet er livsløpsvurderinger (LCA). I dag er NORSUS et av Europas ledende
forskningsmiljøer innenfor fagområdet. LCA er en velegnet metode for å vurdere bærekraftsperspektiver for ulike sirkulærøkonomistrategier og er nyttig for å hjelpe private og offentlige virksomheter i å tilpasse seg krav og forventninger i den sirkulære økonomien.
Forskningssjef Kari-Anne Lyng forklarer: – Vi har hatt kollegaer som har vært med på å utvikle LCA helt fra starten. Fokus gikk fra bare å se på utslipp fra produksjon til å se på hele livsløpet. Dette er helt sentralt i overgangen til en sirkulær økonomi, siden det også er viktig å tenke gjennom hva som skal skje med produktet etter endt levetid.
«Kan verden lære noe av Øra?»

Forskere og administrasjon på NORSUS. Foto: Smart Innovation
Bærekraftsforskning i mange formater
Gjennom anvendte forskningsprosjekter samarbeider forskerne med mange av Norges mest innovative og fremtidsrettede virksomheter innenfor en rekke sektorer (se boks). Dette arbeidet har gitt instituttet stor kunnskap om mange bransjer og tjenesteområder.
Forsberg forklarer: – Våre forskere jobber like gjerne innenfor store EU-prosjekter eller prosjekter finansiert av Norges Forskningsråd, som i mindre oppdragsprosjekter direkte for industri og offentlig sektor. Det er viktig for oss at vi gjør en forskjell, både for virksomheter, men også i det internasjonale forskningsfellesskapet. Arbeidet vi gjør her på Øra er også av interesse for forskere som jobber med sirkulærøkonomi internasjonalt. Kan verden lære noe av Øra, spør hun.
NORSUS sentrale i sirkulærøkonomi på Øra
På 90-tallet startet NORSUS opp med prosjekter rundt industriell symbiose på Øra, og jobbet med samhandling mellom bedrifter. Instituttets rolle var og er å være kunnskapsleverandør. Kunnskapsoverføring og samarbeid på tvers av sektorene er spesielt viktig for god sirkulærøkonomi og dette står høyt på NORSUS’ agenda.
– Mange av våre prosjekter handler om sirkulærøkonomi og gjennomføres i samarbeid med andre, forteller Lyng. – Jeg vil trekke fram Industriell symbiose som vi har sammen med aktører på Øra. Og EarthresQue som handler om gjenvinning av overskuddsmasser. Dessuten har vi Grønn plattform-prosjektet Re3plast som skal utvikle sirkulære løsninger for plastemballasje til mat. Og prosjektet «Se min brukte kjole» dreier seg om hva som skal til for å øke gjenbruk av tekstiler.
-
Avfallsressurser
-
Biogass
-
Biomaterialer
-
Bygg
-
Emballasje
-
Energi
-
Hav, kyst, vann
-
KI og digitalisering
-
Mat
-
Matsvinn
-
Møbler og tekstiler
-
Plast
-
Prosessindustri
-
Transport
Forskning ligger til grunn for god sirkulærøkonomi!
Direktør Ellen-Marie Forsberg mener det er viktig at forskningen deres gjør en forskjell. Foto: Danny Young/Klimapartnere.
