top of page
Elvia-Anne-Nysæther-Heimdal-kule-neuron.jpg
ANNONSE

Kobler smartere og øker kapasiteten i nettet med 20 prosent

Ny teknologi må til for å øke kapasiteten i et sprengt kraftnett på Østlandet. Det gjør Elvia noe med. 

Strømnettet på Østlandet har ikke plass til nytt forbruk fra større næringskunder uten at strømnettet bygges ut. I mellomtiden benytter Elvia blant annet ny teknologi for å få ut 20 prosent mer kapasitet av de eksisterende linjene. – Elvia kobler smartere og bruker ny teknologi for å gi kunder og regionen vår den krafta de virkelig trenger, sier Anne Sagstuen Nysæther, administrerende direktør i Norges største regionale nettselskap Elvia. 

 

Hvorfor øke kapasiteten i nettet

I fjor meldte Statnett at strømnettet som de har ansvaret for på Østlandet, er fullt, og at det meste av nytt, stort forbruk må vente på større tiltak, som bygging av nytt nett. Knapphet på kapasitet i strømnettet bremser elektrifiseringen på Østlandet og er et hinder for ny industriutvikling og kutt i klimagasser. 

 

– Både Elvia og andre nettselskap bygger nytt strømnett, men bygging av nytt nett kan ta mange år. Det er plass i strømnettet til vanlig husholdningsforbruk og mindre næringsutvikling, men stort, nytt forbruk eller kraftproduksjon krever økt kapasitet. Vi i Elvia har derfor satt oss som mål å øke kapasiteten i det eksisterende strømnettet med 20 prosent i løpet av fire år, sier Nysæther.

Elvia-Heimdal-kule-montering_neuron.jpg
Neuronene ser nesten ut som bowlingkuler og hektes på plass i strømnettet med drone. 

«Bowlingkuler» festes på strømnettet med drone

Neuroner er sensorer som festes på strømnettet og gir detaljert sanntidsinformasjon om hvor mye belastning strømnettet tåler til enhver tid. På den måten kan mer forbruk få plass, samtidig som risikoen for overbelastning og strømbrudd er under kontroll. Neuronene ser nesten ut som bowlingkuler og hektes på plass i strømnettet med drone. Forsøket gjennomføres i Østfold og på om lag hundre andre utvalgte linjer på Østlandet. 

 

– Ved å benytte sanntidsdata kan grensene for hvor mye strøm som kan fraktes gjennom nettet finjusteres bedre. Hypotesen er at sanntidsdata vil vise at det noen steder er mer kapasitet tilgjengelig enn tidligere beregnet, forteller Nysæther. 

Hvorfor trenger vi mer kapasitet i nettet?

Mange steder i Norge er kapasiteten i strømnettet fullt. Det betyr at nye og eksisterende bedriftskunder ikke kan koble seg på fornybar kraft og elektrifisere sine virksomheter. Konsekvensen er høyere klimagassutslipp og færre nye arbeidsplasser. Elvia investerer mer enn to milliarder i året i nettet, men nettutbygging tar tid, og mens nettet bygges ut, kan ny teknologi gjør det mulig å få ut 20 prosent mer kapasitet av de gamle linjene. 

«Vi ser på alle mulige løsninger for å øke kapasiteten i dagens nett.»

Elvia-Anne-Sagstuen-Nysæther_210624.png
Anne Sagstuen Nysæther har vært administrerende direktør i nettselskapet Elvia siden mars 2023. Før hun ble øverste leder i Elvia, hadde hun 14 års fartstid i selskapet, blant annet som direktør for nettstrategi. Hun har også tidligere jobbet i Statnett. Anne Sagstuen Nysæther er utdannet sivilingeniør i industriell økonomi og teknologiledelse fra Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU).  

Samarbeid med kunder

– Neuronene på strømnettet er bare ett av mange prosjekter som Elvia har tatt initiativ til. Tidligere i år etablerte Elvia “Energikoordinatorprosjektet” sammen med de andre nettselskapene Tensio og Lnett, et samarbeid for koordinering og rådgivning overfor store kunder. «Fullt i strømnettet» betyr nemlig ikke at det er fullt hele tiden. I store deler av året er det ledig kapasitet i nettet som ikke blir utnyttet. Det betyr at bedre koordinering og økt utnyttelse av ledig kapasitet, er et verktøy som nettselskapene og aktørene i energisystemet må bli flinkere til å benytte.

 

– Vi ser på alle mulige løsninger for å øke kapasiteten i dagens nett, sier Nysæther. Når Elvia får forespørsler fra nye kunder om å knytte seg til strømnettet, hvor det i utgangspunktet ikke er plass, undersøker de alltid muligheten for å gi kunden tilknytning på vilkår. Enkelt forklart betyr det å avdekke om kunden har fleksibilitet til å kunne ta ned etterspørselen sin når belastningen i strømnettet krever det. 

 

– Vi er også opptatt av å samspille med kundene våre. Hvis vi kan nyttiggjøre oss av kundenes fleksibilitet, vil vi kunne slippe til flere kunder som ellers ville ventet i kø på nettilknytning, til nettet blir forsterket. Vi samarbeider også med kundene for å se om det finnes alternative måter å løse energibehovet på, for eksempel ved hjelp av fjernvarme, sier Nysæther. 

Elvia_logo.svg.png

Elvia er Norges største regionale nettselskap og er ansvarlige for å sikre at Oslo, Innlandet, Akershus og Østfold har strøm i stikkontakten. Elvia sørger for at innbyggerne er koblet på i hverdagen gjennom å drifte og vedlikeholde strømnettet 24 timer i døgnet, 365 dager i året. 

 

Norge skal løse flere samfunnsutfordringer de neste årene. Nettselskapet Elvia har en sentral rolle i energiomstillingen som en viktig tilrettelegger for elektrifiseringen gjennom nettets infrastruktur. Gjennom å koble smartere utvikler Elvia framtidens energisystemer, samtidig som selskapet bidrar til kutt i klimagassutslipp og tar vare på natur. Med aktiv bruk av teknologi jobber Elvia for økt kapasitet i nettet og bidrar til å gi kraft til det fornybare samfunnet. 

 

Elvia er en del av Eidsiva-konsernet, som også består av Eidsiva Energi, Eidsiva Bioenergi, Eidsiva Bredbånd og Eidsiva Vekst. Samlet leverer selskapet tjenester til to millioner mennesker på Østlandet hver dag, gjennom lys i lampa, varme og internett. 

bottom of page