top of page
BorgHavn-01.jpg
ANNONSE

Logistikk-knutepunktet i Fredrikstad og Nedre Glomma-regionen

Sentralt plassert på Øra industriområde ved Glommas utløp er Borg Havn en motor for næringsutvikling i Nedre Glomma-regionen. – Sjøbasert logistikk med varetransport inn og ut fra terminalen på Øra er en helt avgjørende faktor for industriklyngen her, og vi har vært aktive pådrivere for utviklingen av industriell symbiose i nærmere tretti år, sier havnedirektør Tore Lundestad.

Havnen er en «flerbrukshavn» som spiller en viktig rolle både lokalt, regionalt og i den nasjonale logistikkjeden. Spesielt er havnen viktig for nedstrøms industri i Nedre Glomma, og fungerer som et sentralt knutepunkt for varer som eksporteres til Europa og andre markeder globalt. De største volumene knytter seg til gjenbruksindustrien som er lokalisert her, men også forbruksvarer og næringsmidler er viktige.

 

– Havnen er blant Norges største eksportører av for eksempel frossen laks. Som en ytterkant av sentrale byområder i Oslofjorden og et industriområde skjermet fra boområder, gjør vår plassering strategisk som et nav for distribusjon både nasjonalt og internasjonalt, sier Lundestad.

 

– Havnen er derfor avgjørende for å sikre en effektiv logistikk og transportløsning som kan håndtere store volumer av bulklast. Alternativet med biltransport er lite praktisk og økonomisk for disse volumene, spesielt ved transport til Europa. Sjøtransport er den mest kostnadseffektive måten å transportere store mengder varer over lange avstander, poengterer Lundestad.

«Vi er en del av en global industri og viser gjerne andre hvordan vi har lyktes med vår strategi.»

– Borg Havn og Øras ledende posisjon innen sirkulærøkonomi har også tiltrukket seg internasjonal interesse, med delegasjoner fra blant annet India som besøker havnen. Vi er en del av en global industri og viser gjerne andre hvordan vi har lyktes med vår strategi. Dette viser hvordan havnen ikke bare tjener nasjonale interesser, men også spiller en rolle i globale initiativer for bærekraft og effektiv ressursbruk.

 

– Det er klart det er interessant å oppleve stor interesse internasjonalt, sier Lundestad. – Det viser at vi har kommet et stykke på vei her på Øra, og gir oss inspirasjon til å utvikle oss selv og industriklyngen videre, sier han. Han opplever at industriklyngen er i kontinuerlig utvikling og vokser seg stadig sterkere. Vi har kommet inn i en egen dynamikk som fremmer utviklingen i hele Nedre Glomma-regionen.

 

– Klyngen er på en måte selvforsterkende, og i dag er utfordringen å ha tilgang på nye arealer til de som ønsker å etablere seg her, sier Lundestad. – Det gjør at vi må prioritere de bedrifter som bidrar inn i industrisamarbeidet med gjensidige synergier. Vi er klare til å ivareta nye interessenter som kommer til å etablere seg i regionen, understreker Lundestad. Nye arealer er under utvikling på Viken Park og Moum og forventes å bidra positivt til nye arbeidsplasser i årene fremover.

 

Lundestad peker samtidig på at havnefasilitetene i Oslofjorden blir bygd ned, samtidig som logistikkbehovene øker. Mange havneområder er under sterkt press fra byutvikling, som igjen reduserer havnens virkeområde. Det setter klare begrensninger på bruken, sier han. – Her på Øra er vi «heldige» ved at vi ligger i et industriområde med en relativt god skjerming mot øvrig bebyggelse. Havner er veldig viktige i fremtiden, ikke minst i forhold til det grønne skiftet.

BorgHavn-02.jpg

– Våre investeringer i bærekraftige løsninger, som elektriske havnekraner, kjøretøy og landstrøm for skip, viser at vi er forpliktet til miljøvennlig drift, sier Lundestad. Det er installert både solfangere og solcellepaneler på flere av våre lagerbygg, som produserer betydelige mengder grønn energi. Vi har investert i Norges første elektriske terminaltraktor og bestilt ytterligere tre maskiner. Og med nye ladepunkter for elektriske kjøretøy forsynt med egenprodusert strøm i sommermånedene bidrar vi til betydelig mindre utslipp. Fossilfri drift av maskinparken er et viktig steg mot en mer bærekraftig fremtid. Her i Borg Havn jobber vi aktivt for å redusere karbonavtrykket og fremme grønn teknologi, fastslår havnedirektøren.

 

– Samlet sett bidrar vår satsing ikke bare til havnens eget energibehov, men også til overskuddsenergi som kan mates tilbake på strømnettet. Med en maksimal effekt på over to megawatt, er dette et viktig bidrag til grønn energiproduksjon lokalt, sier Lundestad.

Borg_Havn-logo_blå.png
  • Et interkommunal selskap eid av Fredrikstad, Hvaler og Sarpsborg kommuner 

  • En allsidig og moderne flerbrukshavn med tyngdepunkt på bulk- og konteinerlast

  • Har havnefasiliteter i alle de tre kommunene og forvalter arealer fra Utgårdskilen til Sarpsborg og utvikler virksomheten, næringsliv og regionen som helhet

  • Eier rundt 100 000 m2 logistikklager

bottom of page