
ANNONSE
Stål i ben og armer
Starten av Stene Stål Gjenvinning har nesten hundre års fartstid i gjenvinningsbransjen. I begynnelsen var firmaet en god gammeldags skraphandel. I dag er det et komplett og moderne metallgjenvinnings-anlegg med både transport- og verkstedsfunksjoner på ulike lokasjoner.
Stene var etternavnet til gründer Thor Johannes Stene i 1928, og i dag, i 2024, er det fremdeles en Thor Stene bak «spakene». Fire generasjoner med stål i ben og armer har sørget for en fjellstø bedrift som alltid har hatt bærekraft og miljøvern i fokus – lenge før ordet sirkulærøkonomi ble oppfunnet.
– Det var oldefar Thor som startet bedriften, forteller Thor Øyvind Stene, og etter hvert overtok tre av hans sønner. En av disse var min bestefar. Etter dette overtok tre sønner av disse igjen, deriblant min far Øyvind Stene, som fortsatt i dag er daglig leder i Stene Stål Gjenvinning, forteller han med et smil. Stene Stål Produkter og Stene Stål Gjenvinning er i dag to ulike, men tilknyttede selskaper.
Fra vrak til verdi
Stene Stål Gjenvinning tar imot stål, metaller og vrakbiler, og leverer skrapmetall til fremstilling av «nye» råvarer. De klipper og presser fragmentert jern og metall og selger det som råvare til smelteverk og støperier, der metallet blir smeltet om.
De skaffer skrapet ved å tilby avfallsløsninger for bedrifter og rivningsentreprenører og ved å utføre rivning av stålkonstruksjoner. Stene Stål Produkter, derimot, leverer bjelker og kanaler, hulprofiler, rør, stålplater, stangstål og armeringsstål, for å nevne noe. Nær hundre prosent av metallavfallet som Stene Stål Gjenvinning, som Thor Øyvind Stene jobber med, får hentet inn, får et forlenget liv i nye gjenstander – blant annet er alle Jøtuls vedovner produsert i Norge laget av jernskrap fra Stene Stål Gjenvinning. På denne måten kan gammelt skrot faktisk bidra til å øke verdien på boliger og fritidshus, og ikke minst skape hygge for kommende generasjoner. Andre kjente kunder inkluderer Furnes jernstøperi og Ulefos, som lager alt fra kumlokk og annet gategods til trebeskyttere, flaggstenger og redskaper til bygg- og anleggsbransjen. Hafsil smelter jernskrap sammen med silisium og skaper et produkt som igjen inngår i sortering av råvarer. Stene Stål Gjenvinning sørger for at jernskrapet bevares i det norske kretsløpet. Man kan godt si at firmaet var forut for sin tid da de startet opp, for i dag står ombruk høyt i kurs, spesielt innenfor byggebransjen.
Kvalitetsstål
– Det som skiller oss ut fra andre som jobber med jernskrap, er at vi leverer til mindre smelteverk som lager spesifikke produkter – slik som vedovner, kumlokk og råvarer med definerte bruksområder. Vi må derfor være veldig nøye på kvaliteten på stålet vi leverer fra oss. Dersom du leverer til et smelteverk som smelter om 40 tonn av gangen, er det ikke like viktig at alt er av samme kvalitet, fordi de kundene de forhandler med selger en mer generisk råvare. Men når du selger til smelteverk som kun tar tre tonn av gangen, med et øremerket sluttprodukt, må råvarene være av en bestemt kvalitet. Vi er en liten aktør sammenlignet med for eksempel NG Group, som opererer over hele verden. Men selv om vi er en liten bedrift, har vi høye metallurgikunnskaper.
Fragmentert
I tillegg til hovedkvarteret ved Borg Havn på Øra i Gamle Fredrikstad, har de også bygget opp et gjenvinningsanlegg i Halden og en innsamlingssentral i Indre Østfold. Det ligger mye erfaringsbasert kunnskap i å sortere metallet etter ulike kvalitetskriterier, kan Thor Øyvind Stene fortelle:
– Vi er medeiere i et fragmenteringsanlegg, og det finnes bare ni av dem i Norge. Metallco er inne på eiersiden. Et fragmenteringsanlegg skiller de ulike metallene fra hverandre. Så når det kommer inn markiser, biler, sykler og sanert elektronisk avfall, knuser og sorterer anlegget de ulike metallene eller lignende, slik at man kan fordele dem etter kvalitet og sammensetning. På denne måten får man en konsekvent kvalitet i råvarene man smelter om.
Vi har også et kabelgranuleringsanlegg for elektriske kabler og utstyr, som skiller plast, stål og kobber fra hverandre og sørger for jevn kvalitet i alt vi bearbeider, sier han.
Thor Øyvind er selv utdannet økonom, men innrømmer at han ofte har tenkt at det hadde vært mer nyttig å ta en kjemiutdannelse.

«I Stene Stål Produkter og Stene Stål Gjenvinning har vi heldigvis hatt fire generasjoner med kunnskap som har blitt videreformidlet …»
BI versus kjemi
– Jeg tror jeg hadde hatt mye mer umiddelbar nytte av kjemikompetanse. Men samtidig er dette et felt der man plukker opp veldig mye informasjon og ekspertise underveis. Du må jobbe i det for å mestre det, og tilegne deg kunnskap gjennom å «gjøre det»! Jeg tror det er lettere å tilegne seg økonomisk kompetanse mens man går, enn å skaffe seg kjemikunnskaper gjennom praksis, og jeg tror med stor fordel at vi kunne hatt flere kjemikere med i denne bransjen. Men for oss i Stene Stål Produkter og Stene Stål Gjenvinning har vi heldigvis hatt fire generasjoner med kunnskap som har blitt videreformidlet, og har klart å etablere bunnsolide bedrifter med spisskompetanse, og etterhvert også deleierskap i spesialiserte sorteringsanlegg. Det er det vi kan! Det er det vi synes er morsomt! Selvfølgelig, av og til må vi også sortere avfall, ribbe ned steder og kompostere, men stort sett arbeider vi i et veldig spennende fagfelt, som dessuten omhandler gjenbruk og resirkulering av råvarer, noe som gjør det ekstra givende, understreker Thor Øyvind Stene.
Han forteller om fascinerende teknikker som letter arbeidet med å sortere «klinten fra hveten» innenfor omsmeltningsmetodikk:
– Hafsil smelter jernskrap og silisium. Denne smelta blir tippet, og skytes i vann under høytrykk. Da får man «pellets». Dette produktet kan man tilsette i for eksempel et vannbad, og da påvirker dette produktet egenvekten på de råvarene man slipper inn i vannbadet – noe som letter sorteringen, forklarer Thor Øyvind.
Edelt skrap
Da tippoldefar Thor Johannes Stene startet bedriften i 1928, omtalte han seg som «skraphandler», men dagens Thor skjemmes ikke over tittelen. Tvert imot. Skrap har blitt verdifullt, og handel og gjenvinning av skrap har blitt både nødvendig og edelt i en verden som skriker etter kvalitetsråvarer og gjenbruk av disse, i tråd med den nære fremtidens mål om en mer miljøvennlig industri der ressurser får nytt liv i nye produkter. Stene Stål Gjenvinning skriver fremdeles at de handler med jernskrap på sine nettsider. Og det med god grunn. Å smelte om gammelt jern og stål for å lage nye verdiskapende produkter er helt i tråd med EU og regjeringens miljømål for 2030. Men disse verdiene har Stene Stål Produkter hatt helt siden 1928. Stort sett kan man jo dermed si at de eldste vet best.
-
Stene Stål Gjenvinning holder til på Øra industriområde i Fredrikstad.
-
Stene Stål Produkter ble grunnlagt i 1928 av Thor Johannes Stene. Bedriften ble senere adskilt i to avdelinger; Stene Stål Produkter og Stene Stål Gjenvinning.
-
Stene Stål Gjenvinning leverer stål til bl.a. Jøtul, Ulefos, Furnes og Hafsil.
-
Stene Stål Gjenvinning er ISO 9001 og ISO 14001 sertifisert – et miljøstyrings-system som krever kontinuerlig vurdering og forbedring av miljøprestasjoner.
-
Stene Stål Gjenvinning tar også imot kjøretøy og elektronikk som skal kasseres.