
Fra søppel til skjønnhet
Bak Fredrikstads fargerike, flytende katedral ligger nærmere 20 000 dugnadstimer og 1000 gjenbrukte fiskekasser. – Håpets Katedral ble skapt etter en visjon om at vi mennesker har en unik evne til å forvandle vondt til godt og skape håp hvis vi samarbeider, sier kunstnerisk og visjonær leder Solveig Egeland.
På idylliske Isegran i Fredrikstad ligger det som har blitt et fargerikt symbol på bærekraft, samarbeid og gjenbruk fortøyd – en 50 tonns katedral laget av gjenbrukt plast fra havet. Idéen bak Håpets Katedral kom da kunstnerisk og visjonær leder, Solveig Egeland gikk tur på Brattestø i ytre Hvaler nasjonalpark. – Katedralen viste seg som et bilde for meg i horisonten langt ute i havet. På den turen så jeg hvor mye søppel som hadde kommet inn fra havet etter en storm.
Like etter turen i 2017 kom nyheten om en stor gåsenebbhval som hadde strandet på Sotra. I magen hadde det massive dyret over 40 plastposer, plastsekker og store plastflak trykket sammen som en stor ball. Hvalen har i ettertid fått kallenavnet «plasthvalen».
– Bildene av den hvalen gikk viralt over hele verden og skapte et voldsomt engasjement. Jeg merket at det var en enorm vilje til å bidra. Det var da jeg tenkte at vi kanskje trenger å bygge noe – fordi mange følte på en avmakt. Håpets Katedral er et fysisk bevis på at det nytter å gjøre noe, forteller Egeland.
«Vi har bevist at plast fra havet i form av fiskekasser er en ressurs som kan gjenbrukes. »
«Prek, kos og ærbe»
Sentralt i Håpets Katedrals arbeid står bærekraft i flere dimensjoner. Først og fremst, når det gjelder miljørettet bærekraft, er Håpets Katedrals karakteristiske tak bygget med materialer som en gang ble ansett som avfall.
– Vi har bevist at plast fra havet i form av fiskekasser er en ressurs som kan gjenbrukes.
For Håpets Katedral har bærekraftens sosiale dimensjon vært minst like viktig som den miljørettede. Hele katedralen har blitt bygget av en frivillig dugnadsgjeng som til sammen har lagt ned nærmere 20 000 frivillige arbeidstimer. – Dugnadsgjengens begrep er «prek, kos og ærbe». Vi har skapt en sosial møteplass for alle religioner, generasjoner og kulturer, der alle skal føle seg velkommen.
Samarbeid er nøkkelen for å lykkes
Egeland skryter av næringslivet og forskningsmiljøet i Nedre Glomma, som hun sier har vært avgjørende for å lykkes med prosjektet. Her trekkes Re-Turn, NORSUS og Beform fram som viktige støttespillere. – Et bredt samarbeid med næringslivet har vært kjempeviktig. Der hentet vi den kompetansen som vi manglet inn i prosjektet. Vi fikk mange dyktige forskere med på en crazy idé: å bygge en katedral av plast fra havet. Sammen med nøkkelpersoner i Re-Turn og Beform testet vi ut hvilke typer plast som var best egnet til å bli takplater.
Etter all testingen ble 1000 innsamlede fiskekasser fra Færder, Hvaler og Bohuslenkysten granulert opp i biter for å bli støpt på nytt. – Vi fikk leie produksjonsanlegget til Beform i en uke for en billig penge, og våre frivillige fikk opplæring på fabrikken i samarbeid med de som var der. Da hadde vi tre skift om dagen fra klokken seks på morgenen til elleve på kvelden,
og vi produserte i overkant av 4000 plasttakplater, i totalt 53 forskjellige farger.
I tillegg til å samarbeide med næringslivet har Håpets Katedral fått god bruk for den håndverkskompetansen som finnes i Fredrikstad.
– Mange har lurt på hvem arkitekten som har tegnet katedralen er, men sannheten er at vi ikke har hatt noen arkitekt. Katedralen er kun bygd på en visjon med den kompetansen som ligger i tradisjonshåndtverksmiljøet på Isegran, forteller Egeland og trekker spesielt fram båtbygger Andreas Pagander som har ledet arbeidet.
Klar for sitt neste oppdrag
Den ferdige katedralen har plass til 120 mennesker, og har frem til nå blitt brukt til alt fra dåp, bryllup, begravelser, konserter, yoga, og foredrag. Men Katedralens største høydepunkt frem til nå var den 18 timer lange sjøreisa til
Arendalsuka 2023, der den ble tatt godt imot.
– Vi er veldig spente på hva fremtiden bringer. Katedralen venter på sitt neste oppdrag. Vi håper at store bedrifter som jobber med bærekraft og som ønsker et samarbeid, tar kontakt med oss, avslutter Egeland.
-
Byggingen av katedralen startet i 2018 og ble ferdig i 2023.
-
Katedralen er 15 meter høy, veier 50 tonn, består av 8000 håndspikka trenagler.
-
Vant Arnstein Arnebergs hederspris og
-
Plankebærerprisen i 2022.
-
Katedralen har H.K.H Kronprinsesse Mette-Marit som høy beskytter og er en av 76 utvalgte hellige rom anerkjent av FN.